Американски съдия не даде на Монтана да блокира TikTok в щата

Американски съдия не даде на Монтана да блокира TikTok в щата

Късно в четвъртък американски съдия блокира влизането в сила от 1 януари на първата по рода си забрана в щата Монтана за използване на приложението за споделяне на кратки видеоклипове TikTok, като заяви, че тя нарушава правото на свобода на словото на потребителите.

Окръжният съдия на САЩ Доналд Моллой издаде предварителна заповед за блокиране на забраната на приложението, собственост на китайци, като заяви, че щатската забрана „нарушава Конституцията по повече от един начин“ и „превишава правомощията на държавата“.

През май TikTok, собственост на китайската компания ByteDance, подаде иск срещу Монтана, като искаше да блокира забраната на американския щат на няколко основания, твърдейки, че тя нарушава Първата поправка за свободата на словото на компанията и потребителите.

Потребителите на TikTok в Монтана също подадоха иск за блокиране на забраната, одобрена от законодателния орган на щата, който се позова на опасения за личните данни на потребителите в Монтана и за потенциален китайски шпионаж.

От TikTok заявиха, че са доволни, че съдията е „отхвърлил този противоконституционен закон и стотици хиляди жители на Монтана могат да продължат да изразяват себе си, да изкарват прехраната си и да намират общност в TikTok“.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *