Alibaba обмисля да се откаже от контрола си върху някои бизнеси

Alibaba обмисля да се откаже от контрола си върху някои бизнеси

Alibaba Group заяви, че ще търси начини да осребри неосновни активи и ще обмисли възможността да се откаже от контрола върху някои предприятия, тъй като китайският технологичен конгломерат се преоткрива след регулаторната репресия, която изтри 70% от акциите му.

Главният изпълнителен директор на групата Даниел Джан заяви, че разделянето на компанията на отделни бизнеси ще позволи на нейните подразделения да станат по-гъвкави и в крайна сметка да стартират собствени първични публични предлагания (IPO).

Коментарите му идват два дни, след като Alibaba обяви най-голямото преструктуриране в историята на компанията, което ще я превърне в холдингова структура с шест бизнес единици, всяка от които ще има собствен борд и главни изпълнителни директори.

„Alibaba ще има по-скоро характер на оператор на активи и капитали, отколкото на бизнес оператор, по отношение на компаниите от бизнес групата“, заяви Джан пред инвеститорите по време на конферентен разговор в четвъртък.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *