AI на Meta се обучава с помощта на публикации в социалните мрежи

AI на Meta се обучава с помощта на публикации в социалните мрежи

Собственикът на Meta Platforms във Facebook планира да започне да използва съдържание от социалните медии в Европа за обучение на своите модели за изкуствен интелект, съобщи компанията в понеделник.

Meta ще обучава своите големи езикови модели Llama, използвайки съдържание, което хората в Европейския съюз са избрали да споделят публично на нейните платформи като Instagram и Facebook, се казва в публикация в блога.

Тази промяна изглежда ще приведе подхода на компанията в Европа в приблизително съответствие с начина, по който тя третира данните, които подава на своите модели за изкуствен интелект от други части на света, въпреки по-ранната предпазливост поради строгите разпоредби на ЕС за защита на личните данни и прозрачност.

Ръководителят на отдела за политика на Meta заяви в интервю за Ройтерс през септември, че компанията използва публични публикации във Facebook и Instagram, за да обучава моделите на Llama, като изключва лични публикации и съобщения, споделяни само с приятели.

Към април, когато компанията започна да пуска най-новите версии на Llama, Meta „все още работеше по правилния начин да направи това в Европа“, каза тогава главният ѝ продуктов директор пред Ройтерс.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *