Заради злоупотреби с ChatGPT: Пак съдят Microsoft и OpenAI

Заради злоупотреби с ChatGPT: Пак съдят Microsoft и OpenAI

В петък OpenAI и нейният финансов спонсор Microsoft бяха съдени във федералния съд в Манхатън от двойка автори на нехудожествена литература, които твърдят, че компаниите са злоупотребили с техния труд за обучение на моделите на изкуствен интелект, които стоят зад популярния чатбот ChatGPT и други услуги, базирани на изкуствен интелект.

Писателите Никълъс Басбанес и Никълъс Гейдж заявиха пред съда в предложения колективен иск, че компаниите са нарушили авторските им права, като са включили няколко техни книги като част от данните, използвани за обучение на големия езиков модел GPT на OpenAI.

Представители на Microsoft и OpenAI не са отговорили веднага на исканията за коментар по жалбата.

Искът следва няколко други, подадени от писатели на художествена и нехудожествена литература – от комика Сара Силвърман до автора на „Игра на тронове“ Джордж Р.Р. Мартин – срещу технологични компании заради предполагаемото използване на техни произведения за обучение на програми за изкуствен интелект.

Миналата седмица вестник „Ню Йорк Таймс“ също подаде иск срещу OpenAI и „Майкрософт“ заради използването на работата на журналистите му за обучение на програми за изкуствен интелект.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *