Свързан с Nvidia борсово търгуван фонд над всички на пазара

Свързан с Nvidia борсово търгуван фонд над всички на пазара

Борсово търгуваният фонд (ETF), свързан с високопроходимите акции на американския производител на чипове Nvidia, е най-добре представящият се ETF досега през тази година, тъй като манията около изкуствения интелект привлича купувачи.

GraniteShares 1.5X Long NVDA Daily ETF, който проследява 1,5 пъти дневното процентно изменение на Nvidia, е нараснал с 328,5% досега през тази година, докато акциите са поскъпнали със 190%.

Това го прави най-добре представящият се ETF досега през 2023 г., според VettaFi Research, следван от GraniteShares 1.5x Long Meta Daily ETF, друг ETF с ливъридж, който се е повишил с 272% от началото на годината.

ETF с ливъридж се стремят да увеличат възвръщаемостта на базовия индекс или акция.

„Причината, поради която NVDL е най-добре представящият се ETF на американския пазар, е изумителното представяне на базовата компания“, казва Уил Ринд, главен изпълнителен директор и основател на GraniteShares.

„Nvidia се превърна в акция номер едно в областта на изкуствения интелект.“

Нетните активи в ETF-а са нараснали до 205,6 млн. долара към сряда, от близо половин милион долара при стартирането му през декември 2022 г., според данни на LSEG Lipper.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *