САЩ отрича атака на дрон с изкуствен интелект

САЩ отрича атака на дрон с изкуствен интелект

Полковник от военновъздушните сили на САЩ „се е изразил погрешно“, когато е описал експеримент, при който дрон с изкуствен интелект е решил да атакува своя оператор, за да изпълни мисията си, съобщиха от службата.

Полковник Тъкър Хамилтън, началник на отдела за тестване и операции с изкуствен интелект във военновъздушните сили на САЩ, говори на конференция, организирана от Кралското аеронавтично дружество.

Репортажът за него стана „вайръл“.

Военновъздушните сили твърдят, че такъв експеримент не е провеждан.

В своята лекция той е описал симулация, при която безпилотен самолет с изкуствен интелект многократно е бил спиран от човешкия оператор да изпълни задачата си за унищожаване на обекти за ракети „земя-въздух“.

Той каза, че накрая, въпреки че е бил обучен да не убива оператора, дронът е унищожил комуникационната кула, така че операторът вече не е могъл да се свърже с него.

„Никога не сме провеждали този експеримент, а и не би трябвало да го правим, за да осъзнаем, че това е вероятен резултат“, уточни по-късно полковник Хамилтън в изявление пред Кралското авиационно общество.

Той добави, че това е по-скоро „мисловен експеримент“, отколкото нещо, което действително се е случило.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *