Проверяват как Белия дом контактува с Facebook, YouTube и Twitter

Проверяват как Белия дом контактува с Facebook, YouTube и Twitter

Върховният съд на САЩ започна да изслушва аргументи в поредната битка за модериране на съдържанието в социалните медии – оспорване на свободата на словото на начина, по който администрацията на президента Джо Байдън насърчава платформите да премахват публикации, които федералните служители считат за дезинформация, включително за избори и COVID-19.

Администрацията обжалва предварителното разпореждане на съд от по-ниска инстанция, ограничаващо начина, по който Белият дом и някои други федерални служители общуват с платформите на социалните медии.

Ръководените от републиканците щати Мисури и Луизиана, както и петима отделни потребители на социални медии, заведоха дело срещу администрацията. Те твърдяха, че действията на правителството нарушават правото на свобода на словото, гарантирано от Първата поправка на Конституцията на САЩ, на потребителите, чиито публикации са били премахнати от платформи като Facebook, YouTube и Twitter, наричани сега X.

По делото се проверява дали администрацията е преминала границата от обикновена комуникация и убеждаване до силно въоръжаване или принуждаване на платформите – понякога наричано „jawboning“ – за незаконно цензуриране на неудобна реч, както са установили съдилищата от по-ниска инстанция.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *