OpenAI се оценява на 80 милиарда долара след голяма сделка

OpenAI се оценява на 80 милиарда долара след голяма сделка

Подкрепяната от Microsoft OpenAI е приключила сделка, която оценява компанията за изкуствен интелект на 80 млрд. долара или повече, съобщи в петък New York Times, като се позова на хора, запознати със сделката.

Компанията ще продаде съществуващи акции в рамките на т.нар. търгово предложение, ръководено от фирмата за рискови инвестиции Thrive Capital, отваря се нов раздел.

В рамките на сделката служителите ще могат да осребрят акциите си в компанията, а не чрез традиционен кръг на финансиране, който би набрал средства за бизнеса, се допълва в доклада.

Тя се съгласи на подобна сделка в началото на миналата година. Фирмите за рисков капитал Thrive Capital, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz и K2 Global се съгласиха да закупят акции на OpenAI в търгово предложение, оценявайки компанията на около 29 млрд. долара, се казва в доклада.

Стартирането на ChatGPT на OpenAI в края на 2022 г. даде началото на оживлението около ИИ, което накара компаниите да проучат начини за използване на силата на технологията.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *