Забраниха смартфоните на Motorola в Германия

Забраниха смартфоните на Motorola в Германия

Потенциалните купувачи на Motorola в Германия, може би, ще трябва да изчакат за най-новия модел смартфон. Lenovo, технологичният гигант, който притежава марката, е замесен в патентен спор, който временно замразява продажбите им. Съд в Мюнхен е решил, че Lenovo е нарушил патенти, принадлежащи на InterDigital, свързани с безжичната широколентова мрежа (WWAN), резултатът от което е забрана за продажбата на телефони от серията Motorola Edge 50, както и някои лаптопи на Lenovo, използващи WWAN технологията.

Въпреки това, забраната обхваща само мобилния интернет, а не самите устройства, което означава, че потребителите все още могат да закупят и използват новия Motorola, стига да разчитат на Wi-Fi за интернет връзка.

В сърцевината на конфликта е дебатът за справедливите цени на патентите. InterDigital твърди, че не е искала неразумно висока цена за своите патенти, докато Lenovo смята, че цената е прекомерна и условията за лицензиране са неприемливи. Съдът в крайна сметка се е позиционирал в подкрепа на InterDigital.

Това не е първият случай на подобен спор между производители на смартфони в Европа, като предишни подобни битки са водили компаниите OPPO и OnePlus срещу Nokia. Надеждата е, че и в този случай ще се постигне споразумение.

За момента, потребителите не трябва да се притесняват излишно, тъй като наличните устройства на Motorola и лаптопите на Lenovo все още могат да се намират. Проблемът ще възникне, когато запасите се изчерпят и тогава потребителите ще трябва да изчакат изхода от спора, преди отново да могат да купуват устройства с мобилен интернет.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *