Windows 11 ще разполага със собствена RAR поддръжка

Windows 11 ще разполага със собствена RAR поддръжка

Microsoft обяви, че след 28 години Windows ще предостави своя вградена поддръжка за RAR формата за компресиране на файлове. Това означава, че потребителите вече няма да се налага да плащат и да инсталират допълнителен софтуер като WinRAR, за да отварят и архивират RAR файлове.

Компресирането на файлове е широко използвана практика за съхранение и пренос на информация, позволяваща по-бързо изпращане на съдържание и освобождаване на вградена памет. До сега потребителите на Windows са ползвали главно ZIP формата за компресиране, който имаше вградена поддръжка в операционната система. Въпреки това, за обработка на RAR файлове все още се налагаше да се използва допълнителен софтуер като WinRAR. Това вече ще се промени, тъй като Microsoft обяви, че следващата версия на Windows ще включва вградена поддръжка за RAR формата.

Това важно обновление е отговор на нуждите на потребителите и им предоставя по-голяма удобство при работа с архиви в RAR формат. Освен това, Microsoft потвърди, че ще бъдат добавени и поддръжка за други популярни формати за архивиране, като „.tar“ и „.gz“.

Тази нова функционалност ще бъде достъпна за потребителите чрез актуализация, която се очаква да се случи в следващите седмици. Интегрирането на RAR поддръжката в Windows стана възможно благодарение на проекта Open-Source Libar Archive. Тази важна стъпка от страна на Microsoft дава възможност на потребителите на Windows да работят с RAR файлове без да се налага да инсталират допълнителен софтуер. Това е добра новина за всички, които редовно се сблъскват с RAR архиви и търсят по-удобен начин за работа с тях.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *