НАСА повери на Nokia да постави 4G мрежа на Луната

НАСА повери на Nokia да постави 4G мрежа на Луната

От НАСА ще се опитат да изпратят астронавти към Луната през 2025-а година, но преди пристигането им агенцията планира да разположи мобилни комуникации на спътника на Земята. Интересното е, че с тази задача ще де заеме Nokia, а представители на марката вече разказаха защо астронавтите се нуждаят от 4G мрежа и с коя ракета мрежовото оборудване ще отиде в Космоса.

Планът гласи, че астронавтите на Луната ще използват 4G интернет за гласова и видео комуникация, обмен на телеметрия и управление на роботи. За да стане това обаче е необходимо наличието на мрежово оборудване там. Според Nokia, в сътрудничество с аерокосмическите изпълнители Lunar Outpost и Intuitive Machines, вече е подготвено всичко необходимо за комуникацията в Космоса.

Изпълнението на разгръщането на т.нар. „лунна клетъчна мрежа“ е планирано да стане през месец ноември тази година. Ракетата Falcon 9 на SpaceX трябва да достави модула Nova-C на Intuitive Machines с оборудване до кратера Шакълтън, разположен в южната част на Луната. След това специалистите на НАСА ще извършат другите необходими операции по настройка и ако всичко върви по план, астронавтите ще могат да се свържат със Земята чрез своите смартфони през 2025-а година.

Валери Манолов

Валери Манолов

Валери Манолов е любител на мобилните технологии и развитието на операционните системи. Той създава качествено съдържание в тази сфера и всичко по-интересно от света на мобилните устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *