JD.com спечели антимонополно дело срещу Alibaba

JD.com спечели антимонополно дело срещу Alibaba

Китайският онлайн търговец на дребно JD.com заяви в петък, че е спечелил съдебно дело срещу конкурента си Alibaba, който беше глобен с 1 млрд. юана (140,68 млн. долара) за монополни практики.

Върховният народен съд на Пекин постанови, че Alibaba Group Holding Limited заедно с Zhejiang Tmall Network Co и Zhejiang Tmall Technology Co са злоупотребили с господстващото си положение на пазара и са възприели монополни практики, известни като „избор на един от двама“, причинявайки на JD.com сериозни щети, заяви JD.com в изявление, публикувано в официалния ѝ акаунт в WeChat.

„Това решение е не само справедливо решение за съпротивата на JD срещу монопола „избери един от двама“, но и знаков момент в утвърждаването на справедливостта на пазара и реда на конкуренцията чрез върховенството на закона“, се казва в изявлението. „То ще бъде важен момент в антимонополния правен процес в Китай.“

Говорител на Alibaba заяви пред Ройтерс, че са запознати с решението и „уважават решението на съда“.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *