Износът на Intel и Qualcomm за Китай е блокиран

Износът на Intel и Qualcomm за Китай е блокиран

Intel съобщи, че продажбите му ще намалеят, след като САЩ отмениха някои от лицензите за износ на производителя на чипове за клиент в Китай, което според Пекин е твърде далеч в името на националната сигурност.

Intel не разкрива името на китайския клиент, чиито лицензи са отменени, но във вторник Ройтерс съобщи, че САЩ са отменили лицензите, които позволяват на компании, включително Intel и Qualcomm, да доставят чипове, използвани за лаптопи и телефони, на санкционирания китайски производител на телекомуникационно оборудване Huawei.

Пускането на първия лаптоп на Huawei с изкуствен интелект през април – MateBook X Pro, задвижван от новия процесор Core Ultra 9 на Intel – предизвика огън от републиканските законодатели, според които това предполага, че Министерството на търговията е дало зелена светлина на Intel да продаде чипа на Huawei.

В сряда следобед акциите на Intel се понижиха с 2,9% до 29,80 щатски долара, след като компанията заяви, че очаква приходите за второто тримесечие да останат в диапазона от 12,5 млрд. до 13,5 млрд. долара, но под средната стойност. Акциите на Intel са загубили близо 38% досега през тази година.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *