Индия използва изкуствен интелект в прогнозите за времето

Индия използва изкуствен интелект в прогнозите за времето

Индия изпробва изкуствен интелект (ИИ) за създаване на климатични модели, за да подобри прогнозите за времето, тъй като в огромната страна зачестяват проливните дъждове, наводненията и сушите, заяви високопоставен служител на метеорологичната служба.

Глобалното затопляне предизвика по-интензивни сблъсъци на метеорологичните системи в Индия през последните години, увеличавайки броя на екстремните метеорологични явления, които по оценки на независимия Център за наука и околна среда са отнели живота на близо 3000 души през тази година.

Метеорологичните агенции по света се фокусират върху изкуствения интелект, който може да намали разходите и да подобри скоростта и който според британската метеорологична служба може да „революционизира“ прогнозите за времето, като наскоро беше установено, че финансиран от Google модел е надминал традиционните методи.

Точното прогнозиране на времето е особено важно в Индия – страна с население от 1,4 млрд. души, много от които са бедни, и вторият по големина производител на ориз, пшеница и захар в света.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *