ЕС заплаши да спре програмата за награди на TikTok Lite

ЕС заплаши да спре програмата за награди на TikTok Lite

Програмата за награди на TikTok Lite може да бъде спряна в Европейския съюз в четвъртък, ако TikTok не успее да отговори на опасенията за възможното пристрастяващо въздействие на приложението върху децата, заяви Европейската комисия в понеделник, когато започна проверка на пускането на новото приложение във Франция и Испания.

Брюксел прилага Закона на ЕС за цифровите услуги (DSA), който изисква от водещите онлайн платформи да положат повече усилия за справяне с вредното и незаконно съдържание или рискуват да бъдат глобени с до 6% от глобалния си годишен оборот.

„Освен ако TikTok не представи убедителни доказателства за своята безопасност, което не е направила досега, ние сме готови да задействаме временни мерки на DSA, включително спиране на функцията TikTok Lite, за която подозираме, че може да предизвика пристрастяване“, заяви ръководителят на индустрията на ЕС Тиери Бретон в изявление в понеделник.

На TikTok, собственост на китайската група ByteDance, беше даден срок до сряда да представи аргументи, преди Комисията да реши дали да продължи със спирането.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *