ЕС проверява за злоупотреби на пазара на чипове за AI

ЕС проверява за злоупотреби на пазара на чипове за AI

Европейският съюз проучва предполагаеми антиконкурентни практики в областта на чиповете, използвани за изкуствен интелект – пазар, на който Nvidia доминира, съобщи Bloomberg News в петък, позовавайки се на запознати с въпроса.

Европейската комисия събира неофициално мнения за потенциално неправомерни практики в сектора за графични процесори (GPU), използвани за работа с изкуствен интелект, както и за игри, за да разбере дали има нужда от бъдеща намеса, се казва в доклада.

Nvidia, която има почти монополно положение на пазара на графични процесори със своя 80% пазарен дял, отказа да коментира, а Европейската комисия не отговори веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

Френските власти също така са разпитвали участници на пазара относно ключовата роля на Nvidia в чиповете за изкуствен интелект, нейната ценова политика, недостига на чипове и въздействието му върху цените, се казва още в доклада.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *