AMD ще конкурира Nvidia със свой „суперчип“ с изкуствен интелект

AMD ще конкурира Nvidia със свой „суперчип“ с изкуствен интелект

Очаква се Advanced Micro Devices (AMD) да разкрие нови подробности за „суперчип“ за изкуствен интелект, който според анализаторите ще бъде силен конкурент на Nvidia, чиито чипове доминират на бързо развиващия се пазар на изкуствен интелект.

Главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су ще изнесе ключова реч на събитие в Сан Франциско, посветено на стратегията на компанията на пазарите на центрове за данни и изкуствен интелект. Анализаторите очакват нови подробности за чип, наречен MI300, най-усъвършенствания графичен процесор (GPU) на AMD – категорията чипове, които компании като OpenAI използват за разработване на продукти като ChatGPT.

Според анализаторите Nvidia доминира на пазара на изчислителни системи с изкуствен интелект с 80-95% пазарен дял. Миналия месец пазарната капитализация на Nvidia за кратко достигна 1 трилион долара, след като компанията заяви, че очаква скок в приходите, след като е осигурила нови доставки на чипове, за да отговори на нарастващото търсене.

Христо Манолов

Христо Манолов

Христо Манолов е част от екипа редактори на сайта. Той притежава дългогодишен опит в сферата на мобилните и компютърни технологии и е писал материали за някои от водещите сайтове за новини в България и по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *